Zoutlampen

10/12/2022 | Gezonde leefstijl

Zoutlampen

Ze zijn er in alle vormen en maten: ruwe, gepolijste of met houten versiering mooi afgewerkt.
Naast het intieme en warme licht heeft de zoutlamp zeker ook een helende werking!

De zoutlampen die AnnimA aanbied zijn de roze/oranje lampen van zout uit het Himalayagebergte. Onderaan is er een gat voorzien voor een lampje. Ik gebruik liefst een gloeilampje ipv Led. Eerst en vooral omdat een gloeilampje warm wordt én omdat het een aangenamer licht verspreid. Dit is een goede afwisseling met het harde, veelal witte en blauwe licht waar wij tegenwoordig zoveel aan bloot worden gesteld. Het sfeervolle licht van een zoutlamp is goed voor de ogen en zorgt voor algemeen WEL-ZIJN! Een zoutlamp is dus niet alleen een sfeervolle blikvanger maar zorgt mee voor een gebalanceerde, gezuiverde omgeving en is bevorderlijk voor lichaam en geest.

Himalaya Zout

Het zout waar de lamp van gemaakt wordt is al vele miljoenen jaren oud, waardoor het vrij is van alle verontreinigingen die de mens ooit veroorzaakt heeft. Het Himalayazout komt oorspronkelijk uit de oceaan en wordt hierom ook wel ‘ancient sea salt‘ genoemd. Het Himalaya zout bevat naast zijn hoofdbestandsdeel natrium chloride ook de stoffen magnesium, zink en kalium. Deze stoffen zorgen voor de opvallende kleur van het zout.

Het is wetenschappelijk bewezen dat zout de lucht zuivert. Dat komt omdat zout in staat is om negatieve ionen te produceren wanneer de lamp warm wordt. Negatieve ionen zijn in dit geval zeer positief ! Negatieve ionen maken de lucht namelijk schoon omdat positief geladen stofdeeltjes neerslaan. Dit betekent dat stofjes, schimmels, pollen en bacteriën die in de lucht hangen door de zoutlamp neerdalen op de grond. Bij het stofzuigen of het dweilen ruim je al deze ongewenste deeltjes gemakkelijk op. De luchtkwaliteit in huis kan door een zoutlamp dus aanzienlijk verbeteren. Op dit principe werkt dus de zoutlamp. De lamp heeft dus zeker ook een positieve werking voor mensen met allergieën of astmaklachten.

Oranje boven

Tijdens de Tao Chakra Yoga en de opleidingen leer je dat oranje het sacraal chakra voedt en deze kleur je emotionele lichaam versterkt : Je knapt er letterlijk van op en het geeft je ‘ruimte om dieper te ademen’. Want ja het sacraal chakra is ook gekoppeld aan het hartchakra. Het zoutkristal neutraliseert een overvloed aan positieve ionen in de lucht. Een teveel aan positieve ionen kan onder andere ontstaan door elektronische apparatuur zoals mobiele telefoons, laptops, huisstofmijt,… Hierdoor nemen gezondheidsklachten toe. Klachten zoals hoofdpijn, vermoeidheid en een droge keel. Ook kan je meer stress en geprikkeldheid ervaren door een teveel aan positieve ionen. Met een zoutlamp breng je de ionen in je woonomgeving beter in balans en zul je je weerstand verhogen en beter voelen.

Het verrijken van de lucht met negatieve ionen heeft dus een bewezen positief effect op de mens. Bijvoorbeeld in de bergen en aan zee worden relatief veel negatieve ionen in de lucht gevonden. Veel mensen merken dan ook dat zij in deze gebieden beter kunnen ademen. Het inademen van geïoniseerde lucht zorgt ook voor een hogere concentratie zuurstof in het bloed. Dit bevordert de werking van alle organen, de spijsvertering en verhoogt de stofwisseling.
Meer nog : Negatieve ionen bevorderen de aanmaak van het gelukshormoon en zorgen daarom dat je je vrolijker voelt!

Zuiverend

Als de zoutlamp vies begint te worden, kun je deze het beste reinigen met een droge doek of met een klein borsteltje.
De lamp doet zijn zuiverende werk het best bij een iets hogere luchtvochtigheid in de kamer. Een Himalaya zoutlamp kan daardoor wel gaan ‘huilen’ oftewel ‘zweten’ en vocht afgeven. Ja ja het waterelement hoort ook bij ons sacraal chakra!
Het betekent echter niet dat de zoutlamp smelt of dat je himalaya zoutlamp lekt.
Het aangetrokken water condenseert op de kristallen oppervlakte van de lamp. Het licht van de lamp zorgt ervoor dat een deel van het water verdampt. Zet je nieuwe aanwinst dus niet zomaar op je favoriete antieke tafeltje. Regel een goede onderzetter of kies een plek waar het zoute vocht niet zoveel schade kan aanrichten.
Let dus ook op dat je je zoutlamp niet té nat schoonwrijft en te lang nat laat staan wanneer het lampje niet brandt want dan kan het zout toch langzaam beginnen wegsmelten.

Rustgevend

Zoutlampen hebben dus zowel een revitaliserend, een zuiverend als een rustgevend effect op de omgeving waarin de lamp staat. De lamp zorgt voor een betere balans en heeft een positief effect op het algemene welzijn. Naast deze positieve effecten op de omgeving geeft de lamp natuurlijk ook gewoon heel mooi sfeervol en rustgevend licht. Hierdoor is dit ook een heel fijn lampje voor op de (kinder) slaapkamer omdat het ontspanning bevordert.

Voor het beste effect zet je een zoutlamp neer in iedere kamer waar je regelmatig bent en brand je ze vaak. Als dit niet haalbaar is, is het het beste om er een neer te zetten in de kamer waar je het vaakst bent.
Denk bijvoorbeeld aan de woonkamer, slaapkamer, werkkamer of zelfs op kantoor.
Een grotere kamer heeft ook een grotere lamp (of meerdere lampen) nodig, zodat hij voldoende kracht heeft om de lucht te kunnen filteren.

Om het maximale effect te bereiken zet je je lamp liefst de hele dag aan.
Als je naar bed gaat mag ‘ie uit.

Z

zzzzout

Moet er nog zout zijn?!

Denk twee keer na als je huisdieren hebt: een zoutlamp kan gevaarlijk zijn voor katten en honden. Zo liep een Nieuw-Zeelandse kat in 2019 een zoutvergiftiging op nadat hij veelvuldig aan het lampje had gelikt. Zijn hersenen zwollen op, waardoor meerdere lichaamsfuncties uitvielen. Oppassen geblazen dus met viervoeters!
En zoals ik altijd zeg : Té is nooit goed, behalve in TE-VREDE-N. Dan is er balans. 😉

0 reacties